Content in tijden van verandering: heeft jouw content de juiste toon?

Sophie lucassen
3 min readOct 27, 2020

Onze routine is aan het veranderen. We reizen niet meer van en naar kantoor en onze keukentafels zijn het centrum van belangrijke meetings. Onze dagelijkse hebbelijkheid trekken we in twijfel. Het is daarom geen verrassing dat bedrijven het lastig hebben met onze snel veranderende werkelijkheid. We zijn gewend aan transformerende markten, het bijhouden van trends en aanpassen aan een nieuwe doelgroep. De grote shifts in consumentengedrag laat echter menig Marketeer twijfelen aan zijn of haar aanpak. Passen we ons recept aan? Of verzinnen we een nieuwe samenstelling? Laten we kijken naar de succesformule voor het behouden van een gouden focus. Leer hoe je jouw content inzet als de effectieve marketingstrategie die je nu nodig hebt.

Blijf trouw aan je kernboodschap

Het gedrag van de consument verandert snel als reactie op COVID-19. Maar zouden we dat niet gewend moeten zijn? Als Marketeer ben je eenmaal flexibel en innovatief wanneer de situatie daarom vraagt. Het inspelen op snel veranderende consumentenbehoeften is de kern bezigheid van mening Marketeer. De huidige situatie is echter extremer dan dat we gewend zijn. De marktfluctuatie die we kennen is compleet anders vergeleken met de uitdaging die we nu aangaan. Toch geeft deze verandering in consumentengedrag ruimte voor creativiteit. Laten we deze creativiteit gebruiken voor het creëren van een duidelijke focus.

Stap 1: Bepaal je focus

Er is geen betere tijd dan nu om op te komen voor wat je bedrijf nou écht te bieden heeft. Hoe kan je bedrijf nog waarde toevoegen, vooral tijdens de crisis? Dit is waar je focus moet liggen. We zijn allemaal veel thuis, of we hier nou blij mee zijn of niet. Voeg daar een positieve boodschap aan toe! Speel in op het herfstige weer of aan de mogelijkheid tot meer tijd met je familie. Kijk hoe jouw bedrijf de crisissituaties en uitdagingen nét iets beter kunnen maken.

Neem bijvoorbeeld de ‘Stay home of the whopper’ reclame van Burger King. In deze reclame maakt Burger King het bankhangen een ware heldendaad. Je bent een verantwoordelijke burger door thuis te blijven. De fastfoodgigant creëert hier positief sentiment bij een situatie die we inmiddels allemaal wel zat zijn.

Stap 2: Ken de behoeftes van je klant

Lockdowns en de anderhalve meter regel creeert een sterke drang naar connectie en gemeenschapsgevoel. Denk na over hoe jouw bedrijf mensen bij elkaar brengt en laat dat zien aan je doelgroep.

De reclame van het Amerikaanse merk Oscar Mayer slaat hier de spijker op zijn kop. In de reclame wordt opgeroepen om in plaats van in je achtertuin te barbecueën, het in je voortuin te doen. Hierdoor heb je toch de mogelijkheid om bijvoorbeeld samen met je buren te eten, op gepaste afstand. Daarnaast riepen ze de hashtag #FrontYardCookOut tot leven. Na een succesvolle social media strategie werd er vervolgens door het merk opgeroepen om op 2 mei mee te doen aan de voortuin barbeque. Hier kun je de reclame bekijken.

Stap 3: Laat je steun zien

We doen boodschappen voor onze oudere buren, staan meteen klaar voor de horeca wanneer deze open gaat en zijn trots op onze zorgverleners. In crisistijden is onze genegenheid naar elkaar maar al te duidelijk. Laat dit ook zien in je bedrijfsvoering en sta klaar voor je klant. Toon je principes en ondersteun waar mogelijk om een band te vormen met je doelgroep.

We willen een nieuw geluid. We zijn opzoek naar positieve verhalen. Laat de menselijkheid in je bedrijfsvoering zien en herstel het gemeenschapsgevoel waar we allemaal naar opzoek zijn. Maak mensen aan het lachen en laat zien hoe jouw bedrijf kan bijdragen in lastige tijden. Dit is niet het moment om te kapitaliseren, blijf trouw aan je kernwaarden en versterk de band met je klanten.

--

--

Sophie lucassen

Creative Business student | Content Specialist at Vigouroo 📍Utrecht.